Willem van Dam | beeldend Kunstenaar
  intro     fig. 15
             
    Genoemd naar A.T. Mübius, een Duitse wiskundige uit het begin van de vorige eeuw. Een mübiusband is in zijn eenvoudigste vorm een strookje papier, tot een ring gebogen maar met één slag om en aan elkaar gelijmd, zodat voor en achter kant doorlopen. Het heeft dan nog maar één zijde die altijd doorloopt.

Dit simpele gegeven kent vele variaties (meer slagen om en ook andere vormen). Een voorbeeld is de driehoek van keramiek "Handreiking aan Escher" (drie slagen en een driehoekvorm). Het werk is geïnspireerd naar een tekening van Escher (zie fig. 15).

Een stap verder is het Mübius pentagram door mij ontworpen en uitgevoerd in teakhout en ook in amerikaans grenen.
Een bewerkelijk werkstuk (20 onderdelen) (zie fig. 16 en 17).
De rechte delen moesten ook nog scheluw worden gemaakt. (zie fig. 18).

De "Driecircel" is ook een Mübius figuur.
Hier wordt het eerste ontwerp (zie fig. 19a) en de constructie getoond (19b), na het bekleden met dun triplex werd dit figuur gemarmerd (schilderwerk, zie 19c).

Eenzijdig: Het idee van een Mübius balk met een vierkante doorsnede werd bedacht om de mogelijkheid te krijgen ook de zijkanten te laten meespelen. Je kan dan ook halve slagen maken. Er ontstond een cirkel met één altijd doorlopende zijkant. Het is een holle vorm van triplex, eigenlijk bedacht als mal voor uitvoering in brons (zie fig. 20a).

Tweezijdig: Een ring van een halve slag minder geeft twee zijden. Deze ring bestaat uit drie losse delen met een zogenaamd sleutelstuk en is gemarmerd (schilderwerk) (zie fig. 20b).
    fig. 16
           
        fig. 17
           
        fig. 18
Een dikkere
lat "scheluw" schaven.

           
        fig. 19a
             
fig. 19b       fig. 19c
             
fig. 20a       fig. 20b
             
Möbiusdriehoek van Oregon pine, gelijmd in
3 delen,
rond 50 cm. Aangezicht 1.
      Möbiusdriehoek van Oregon pine, gelijmd in
3 delen,
rond 50 cm. Aangezicht 2.
             
    © Willem van Dam